Parketgulv og lamelparket

Parketgulv er en af de klassiske gulvtyper. Alle parketgulve er opbygget i lag. Det vil sige at der er forskellige træsorter i hvert lag. Det giver flere fordele, dels får man finish som et massivt gulv, men til en mindre pris fordi det midderste lag ofte er af billigere træ.

Ulempen er så at et parketgulv ikke kan slibes ned lige så mange gange som et massivt gulv. Men medmindre det er til rum med meget slid som entré eller køkken, så skulle det ikke give nogen problemer.

Det øverste lagt i parketgulvet giver selvfølgelig den finish du skal se på. Der er utroligt mange forskellige træsorter at vælge mellem. Der er de helt klassiske som Eg, Bøg, Ask til de mere eksotiske som Amerikansk valnød og Ahorn.

Parket er normalt opbygget i enten to eller træ lag. Begge dele har et øvre lag som er det du ser og er slidlaget. Slidlaget har forskellige tykkelser, så det er værd at holde øje med hvis du sammenligner to forskellige gulve.

Du kan med fordel vælge et gulv med et tykkere slidlag fordi det giver dig mulighed for at slibe gulvet flere gange, og det gør levetiden på gulvet markant længere.

De resterende lag er med til at give gulvet stabilitet. Det er often en billigere trætype som fyrtræ, krydsfiner eller spånplade eller en kombination.

Ud over ekstra stabilitet kan et parketgulv på grund af deres lag opdeling bedre håndtere fugt end et massivt gulv. Ikke at det bedre kan holde til vand, men træ er et levende materiale og vil udvide sig og trække sig sammen alt efter fugten i rummet. Og det kan et parketgulv bedre klare end et massivt gulv.

Træsorter til parketgulv

Det vigtiste når du vælger træsorten til dit gulv er selvfølgelig hvordan det ser ud, og så hårdheden. Som udgangspunkt er det værd at overveje træsorter med høj hårdhed til rum med stort slid som entré og køkken. Til andre rum er det mindre vigtigt.

Selve gulv brædderne har utrolig meget at sige og med et parketgulv kan du få stort set alle typer. Fra hele planker, til stave i forskellige størrelser. Det giver mulighed for forskellige typer gulve. De to mest klassiske mønstre er almindelige stave og sildebens parket.

Sildebens mønsteret kan du læse mere om her.

De almindelige stave giver et dejligt simpelt udtryk til rummet og er godt til trække rummet sammen. De skal helst lægges i længde retningen af gulvet for at få det mest flydende udseende.

Parketgulvs typer

Du vil se forskellige angivelser som 1-stav, 2-stav og 3-stavs parket. Det henviser til opbygningen at plankerne. Hver planke har samme størrelse, men alt efter om der er 1, 2 eller 3 stave i bredden på hver planke får de navnet.

Der ud over kan der findes gulv “planker” hvor der allerede er lagt mønster i, som fx sildeben eller hollandsmønster.