Plankegulv

Du er ikke i tvivl når du træder ind i et rum med et plankegulv. De brede træplanker giver et beroligende udtryk fuld af detaljer. Uanset trætypen og overfladebehandlingen, så er det noget eksklusivt og elegant over et plankegulv.

Plankegulvet er for de fleste det originale trægulv og det er også ofte den type gulv som ses i ældre huse og lejligheder. De lange planer er med til at få rummet til at se længere ud, så det skaber et mere luftigt udtryk.

Planker er normalt skåret ud af et helt stykke træ og hver planke er derfor helt unik, det giver et udtryk hvor gulvet giver et eksklusivt spil som de færeste andre gulvtyper formår. Alt efter hvilken træsort gulvet laves i, får rummet et forskelligt udtryk. Den klassiske træsort er Eg, det unikke ved eg er at der er både lyde og mørke nuancer i træet. Gran er en anden træsort hvor hele overfladen naturligt er lysere, der er stadig et flot spil i overfladen men udtrykket er lysere og mere ensartet. Der ud over bruges ask, bøg, pecan, ahorn og teak også. Hver træsort har deres egen sjæl og kan give rummet et helt forskelligt udtryk.

Det “rigtige” plankegulv er massivt det vil sige at det består af ét stykke træk hele vejen igennem. Det er altså ikke opdelt i lag. Det giver en utrolig lang holdbarhed fordi du har mulighed for at slibe gulvet mange gange hvis det bliver nødvendigt.

Hvilke træsort skal du vælge til dit plankegulv

Hver træsort har en naturlig hårdhed som er forskellig. Fyrtræk er blødt og har ikke lige så god modstands dygtighed som et egetræs gulv. Derfor bør du vælge en hård trætype til områder hvor du går meget som køkken og entre. Hvor du sagtens kan bruge en blødere træsort i stuen eller i et soveværelse. Fordelen ved et blødt gulv er at det føles varmere at gå på.

Trægulves hårdhed er udtrykt i en enhed som hedder Brinell, hvad det betyder er ikke så vigtigt, men et højere tal betyder et hårdere gulv.

Træsort Brinell(kg/m3)
Eg 710
Bøg 710
Ask 700
Amerikansk ahorn 650
Ahorn 630
Teak 610
Amerikansk valnød 610
Fyr 520

 

Overflade behandling af plankegulv

Selvom træsorterne har hver deres naturlige farver så kan en overflade behandling være med til at ændre farvetonen på gulvet. Alt fra helt mørkt til næsten hvidt er muligt at lave. Det er selvfølgelig svært at lave valnødetræ helt lyst, ligesom hvis man ønsker et mørkt gulv måske ikke skal vælge fyrtræ.

Du kan vælge ikke at overflade behandle dit gulv, det giver en smuk finish, men det kræver mere vedligeholdelse.

Lakering er også en mulighed når du skal vælge overflade behandling. Og oliebehandling er også en mulighed.

Med lak og olie har du mulighed få at påvirke farven på gulvet så det fremstår med den nuance du gerne vil have, alt fra hvid, sort, til rød og grøn, så kun fantasien sætter grænser.

Fuger til massivt trægulv

Hvis der lægges fuger mellem hver planke kaldes gulvet normalt et skibsgulv. Det navne er arvet fra dækket på skibe hvor der ikke må trænge vand ned mellem planerne. Derfor er formålet med fugen at danne en vandtæt pakning mellem hver brædt så der ikke kan komme vand ned.

Fugerne giver et helt unikt trægulv med et look som bare oser af eksklusivitet.

Vedligehold af massivt trægulv

Træ er et naturmateriale, derfor vil træet arbejde. Det vil sige at når luften er tør, om vinteren når vi varmer meget. Så vil træet trække sig sammen i bredden. Det er altså et kvalitets tegn hvis gulvet får lidt riller mellem plankerne, det betyder nemlig at gulvet er 100% træk.

Hvis du har et ubehandlet eller rå plankegulv vil du opleve at det med det samme suger alt snavs til sig. Det bedste råd er at vaske regelmæssigt i sæbespåner. Snavs sætter sig i årene, så hvis du vasker i plankernes retning, så er det let at få løst. hvis du i stedet vasker på tværs, så er det svært at få løsnet snavset, og derfor svært at få gulvet til at se rent ud igen.

Rengøring at plankegulve gør du bedst med sæbespåner, det giver træet det fedt det skal bruge for at forblive smukke og modstandsdygtige. Hvis gulvet bliver for fedtet kan du bruge et almindelig universalregøringsmiddel. Rengøringsmiddlet trækker fedt af gulvet så det er ikke noget du skal bruge hver gang du gør rent.

Hvis dit gulv er meget beskidt skal du have fat i en stiv børste og lave en blanding sæbespåner, dobbelt som mange som ellers og så bare skrubbe. Skummen er med til at trække snavet ud af gulvet, så det er bare at give det noget knofedt.

Hvis du har tabt noget på gulvet så det har fået en ridse eller et mærke så kan du lade lidt gulvvand ligge i ca 10 minutter. Det får fiberne i træet til at udvide sig og ofte er det nok til helt at få skaden til at forsvinde.

Renovering af ældre plankegulv

Hvis du har overtaget en lejlighed eller et hud med et ældre plankegulv, så vil du tit se at der er opstået store riller mellem plankerne og at det ser meget gråt ud. Du kan også være ude for at plankerne er bøjet lidt så de står i en bue i breden.

Først skal du vurdere om gulvet er værd at bevarer, det er det ofte hvis det er massivt. Så er første skridt ofte at slibe gulvet. Alt efter hvor meget gør-det-selv person du er kan du enten gøre det selv eller få et gulv firma til at gøre det for dig.

Slibemaskinen kan du normalt leje på timebasis i det lokale byggemarked. Du skal normalt slibe over 3 omgange, startende med en grov slibning og slutte en en fin.