Trægulv

Trægulve er et af de mest universale gulvtyper der findes. Som du kan se på billederne her under så kan et trægulv understøtte næsten ethvert look.

Der findes mange forskellige typer trægulve. De er inddelt i nogle få hovedgrupper:

  • Lamelgulv
  • Parketgulv
  • Plankegulv

Alle typerne kan overflade behandles på forskellige måder

  • Maling
  • Sæbe eller ludbehandling
  • Oliebehandling
  • Lakering

Kombinationerne giver næsten uendelige muligheder for at få det gulv du ønsker dig.

Trægulv typer

Lamelgulv

Et lamelgulv er opbygget af lameller dvs flere lag af forskellige slags træ. Normalt er der tre lag, et bundlag som giver stabilitet, et mellemlag eller kerne som også er med til at give stabilitet, og øverst et slid lag i den træsort og det udtryk du ønsker.

Fordelen ved et laminatgulv er at det normalt er billigere end massive trægulve, fordi materialet i bund og mellemlaget kan være et billigere materiale uden at gå på kompromis med kvaliteten.

Bund og mellemlaget er ofte lavet af enten krydsfiner eller spånplader som er et billigt materiale.

Mange lamelgulve er lavet med kliksystem så enhver gør det selv mand kan lægge gulvet uden at bruge lim.

Massivt trægulv

Gulvenes Jaguar, det massive trægulv som også tit kaldes et planke gulv, her får du et gulv som er det samme materiale hele vejen igennem. Derfor er det ofte også det dyreste alternativ når du skal vælge et trægulv.

Parketgulv

Det meste kendte partket mønster er med sikkerhed sildebenet. Parketgulve består af korte og smalle stave som kan bruges til at opbygge mønstre i gulvet. Der er to forskellige typer, massiv og lamel parket. Opbygningen er som beskrevet ovenfor.

Opbygning af gulv

Et gulv skal ligge på det rigtige underlag, gulvet bliver aldrig bedre end det underlag det lægges på.

Der er to forskellige typer gulvkonstruktioner, ikke-bærende og bærende. Et ikke-bærende underlag vil sige at gulvet ikke selv kan bærer det der stilles på det, derfor skal det lægges på et underlag som kan overtage vægten. Det kan fx være et betongulv, træplader eller lign underlag.

Et bærende gulv vil sige at gulvet selv bær det vægt der lægges på det. Derfor kan gulvet lægges på bjælker eller strøer.

Overfladebehandling af dit gulv

Alle trægulve bør overfladebehandles, et råt gulv er meget sart overfor snavs, slid og væsker. De forskellige behandlingstyper giver dog et meget forskelligt look til dit gulv, så det er med at vælge rigtigt.

Maling

Normalt vil man ikke male et nyt gulv, det er mest brugt når et ældre gulv skal friskes op. Et gammelt gulv kan komme til at være uens i overfladen, både pga slid og fordi træet naturligt skifter farve over tid.

Ved at male træet får du en ensartet overflade, hvis du vælger en lys farve er det med til at få rummet til at se størrer ud. Dog skal du være opmærksom på at selvom du sliber gulvet, så er det ikke sikkert du kan gå dit gamle rå trægulv tilbage, maling løber ned i revner og kan være tæt på umuligt at få af igen.

Sæbe og ludbehandling

Ludbehanling virker bedst på et lyst gulv, hvis du har et mørkt gulv så anbefaler vi en anden behandlingstype.

Lud forhindre træet i at blive gulligt så det ser lyst ud i længere tid. Et ludbehandling er kun en grundbehandling, du skal efterfølgende behandle med sæbe eller olie.

Der er forskellige typer ludbehandling alt efter hvilken træsort der er i dit gulv. Sørg derfor for at vælge den rigtige type.

Sæbe behandling kan vælges enten som enkeltstående behandling eller som en slutbehandling oven på en ludbehandling. Et sæbebehandlet gulv er ikke så modstandsdygtigt som olie eller lak behandling. Derfor kræver det lidt oftere rengøring end de andre overflade typer.

Sæbebehandling kommer i to typer, natursæbe og hvidpigmenteret sæbe. Begge sæbetyper giver samme modstandsdygtighed men det giver et lidt forskelligt look.

Oliebehandling af gulv

Fordelen ved et oliebehandlet gulv er at det er let at vedligeholde og giver bedre slidstyrke end et sæbebehandlet gulv. Olie giver en mat overflade og du kan få olie både med hvidpigmentering og helt gennemsigtig.

De områder hvor der er meget slid kan du friske op med en ny oliebehandling, du behøver ikke give hele gulvet en behandling.

Der findes olietyper til alle træsorter og gulv typer, så det er vigtigt at du vælger den rigtige.

Hvis du gerne vil have et lyst gulv, så kan du med fordel først ludbehandle gulvet og efterfølgende give det en hvidpigmenteret oliebehandling. Det giver er smukt lyst gulv.

Lak gulv

Den mest slidstærke behandling, det bruges blandt andet på trappetrin fordi der er behov for ekstra styrke. Du bestemmer selv hvor mat eller blank overfladen skal være, der findes laktyper i alle glas niveauer.

Vedligehold af et lakgulv er vigtigere end de andre overflade typer, du må ikke lade der komme hul i lakken. Ofte holder det dog i flere år, men når det bliver slidt skal det have en ny behandling. Pas på med spildte væsker, men ud over det er gulvet meget modstandsdygtigt.

Hvis der er kommet hul i lakken så skal hele gulvet slibes ned og lakkeres for fra. Ellers vil man kunne se farveforskel i gulvet under lakken fra der hvor der var slidt igennem.

Der er overordnet to forskellige typer lak, vandbaseret og baseret på opløsningsmidler. De vandbaserede typer har den fordel at du kan påfører dem uden nogen ekstra foranstaltninger. Lakker med opløsningsmidler skal påføres med forsigtighed hvor du husker åndedrætsværn, handsker og god ventilation.

Fordelen du får ved lakker baseret på opløsningsmidler er at de er mere slidstærke og kan uden problemer holde til trappetrin. De har også en lidt mere varm glød i farven end de vandbaserede. Så det er en fordel at bruge samme laktype på hele gulvet fordi det giver et ensartet look.